Ovaj grad u Evropi Srbi obožavaju, a idealan je za novogodišnje praznike: Odmor je zagarantovan, ovo su cene (FOTO)
Beč, Foto: Miloš Dojčinović

putovanje odmor

Ovaj grad u Evropi Srbi obožavaju, a idealan je za novogodišnje praznike: Odmor je zagarantovan, ovo su cene (FOTO)

Beč je jedan od najlepših gradova u Evropi

Objavljeno: 15:09h
Miloš Dojčinović

Polako se približiva 2025. godina i mnogi turisti iz Srbije žele da provedu novogodišnju noć u nekom od evropskih gradova. Jedno od najomiljenijih destinacija svakako je Beč, najstarija metropola koja se nalazi u samom srcu Evrope i koja tokom praznika pruža nezaboravni provod za posetioce širom sveta.

Portal Espreso je obišao glavni grad Austrije i u daljem tekstu predložićemo vam brojne bečke atrakcije koje možete posetiti tokom novogodišnjih praznika, kako da pravilno i efikasno koristite metro, koji su kafići, restorani i poslastičarnice najjeftiniji, a tu je i čuveni "Božićni market" smešten u dvorištu velelepnog dvorca Šenburn.

Najpoznatije destinacije u Beču

Beč predstavlja carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, a najdominantnija je ona iz austrougarskog perioda.

Najpoznatiji statusni simbol grada je katedrala Svetog Stefana koja je smeštena u samom centru grada i koja je sedište bečke nadbiskupije i predstavlja najznačajniju gotsku građevinu u tom delu Evrope. Poseduje toranj visine 136. metara koji je izgrađen 1433. godine.

1 / 2 Foto: Miloš Dojčinović

Ublizini je sagrađena Bečka državna opera. Prvobitno se nazivala Bečka dvorska opera.

Bečka državna opera otvorena je 15. maja 1869. izvođenjem opere “Kažnjeni razvratnik ili Don Đovani” najvećeg kompozitora klasicizma Mocarta.

1 / 2 Foto: Miloš Dojčinović

Pored ova dva statusna simbola, u okviru užeg centra grada, odnosno "ringa" možete videti i prestonicu Habsburške monarhije - dvorac Hofburg, ali i Ringštrase, najpoznatiju ulicu u gradu u kojoj se nalaze radnje na svakom koraku i u kojima će te pronaći sve od "igle do lokomotive".

1 / 6 Foto: Miloš Dojčinović

Od slatkiša, toplo vam preporučujemo nezaboravne "Mocart kugle".

Mocart kugle
Mocart kuglefoto: Miloš Dojčinović

"Božićni market"

"Božićni market" jedan je od glavnih atrakcija u Beču tokom novogodišnjih praznika i održava se u samom dvorištu čuvenog dvorca Šenburn.

On predstavlja evropsku božićnu pijacu sa najdužom i najzanimljivijom tradicijom i odmah po završetku božićne na nju se nadovezuje i novogodišnja koja traje od 27. decembra do 6. januara.

1 / 8 Foto: Miloš Dojčinović

Uskršnja jaja, lutke, sneško belići, božićne jelke, ptice, satovi, escajg, vaze, šolje, samo su neki od mnogobrojnih ukrasa koji se prodaju na štandovima u raskošnom dvorištu jednog od najvećih bečkih dvoraca - Šenburn.

Dvorac Šenburn

Najznačnija i najposećenija atrakcija u Beču je dvorac Šenbrun sa preko dva miliona posetilaca godišnje.

1 / 3 Foto: Miloš Dojčinović

U ovom dvorcu se pisala istorija Austrije. A jedna od najzanimljivijih istorijskih činjenica je da je u njemu šestogodišnji Volfgang Amadeus Mocart imao nastup u Sobi ogledala 1772. godine.

1 / 3 Foto: Miloš Dojčinović

Ova barokna palata pod zaštitom UNESCO-a bila je nekada letnja rezidencija Habsburgovaca a danas osim što je “magnet” za turiste mesto je i za političke susrete na najvišem nivou.

Prevoz u Beču

Saobraćajnice u Beču važe za jedne od najboljih na svetu. Naravno, najznačajnije mesto prevoza mnogih stanovnika jeste metro koji ima čak šest linija.

1 / 3 Foto: Miloš Dojčinović

Ceo sistem gradskog prevoza je jedinstven tako da kupljena karta važi u metrou, autobusu i tramvaju.

Kupovina i cene karata

Karte se kupuju na instaliranim tablet ekranima u zidovima na kojima možete izabrati dnevne, nedeljne ili mesečne karte. Sve možete pronaći na njihovom zvaničnom sajtu.

Cene karata u metrou ne zavise od broja stanica kojim se vozite već od vremena korišćenja, pa tako možete kupiti kartu sa neograničenim brojem vožnji u trajanju od jednog, dva, četiri dana, jedne nedelje ili mesečnu kartu.

1 / 3 Foto: Miloš Dojčinović

Cena karte za pojedinčani prevoz iznosi 2,6 evra.

Cena karte za jedan dan iznosi 8 evra.

Cena karte za 48 časova iznosi 14 evra.

Cena karte za 72 sata iznosi 17 evra.

Cena karte za mesec dana iznosi 51 evra.

Kazna za neposedovanje karte za prevoz iznosi 103 evra a kontrole su česte.

Jeftini restorani i kafići

Beč kao grad nije jeftino mesto za kupovinu hrane ili izlazak u restorane, ali ukoliko budete otišli na sledeća mesta uštedećete novac i uživaćete u aromi omiljene kafe ili ukusu odabranog kolača.

Jedno od tih mesta je i "Kaffee Alt Wien" koji se nalazi u blizini Štefanplaca u kome možete platiti makijato po ceni od 2,7 evra dok će vas topla čokolada koštati 4,5 evra.

1 / 3 Foto: Miloš Dojčinović

Nekoliko stotina metara u blizini se nalazi i čuvena poslastičarnica "Aida" koja nudi najveći mogući izbor kolača.

1 / 3 Foto: Miloš Dojčinović

Cene se kreću od 4 do 10 evra, a mi smo za vas probali "Mocart tortu" po ceni od 4,7 evra.

Mocart torta
Mocart tortafoto: Miloš Dojčinović

Još jedna stvar vezana za ugostiteljske radnje je jako zanimljiva. Ukoliko ispred restorana i kafića budete primetili velike redove ljudi, nemojte se iznenaditi, budući da su ugostiteljski objekti preko dana uglavnom prepuni i zauzeti.

Beč je jedan impozatan grad koji morate posetiti, a može vam biti i prava čarolija tokom novogodišnje noći!

Bonus video:

04:07

OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZA REKLAMACIJU TURISTIČKE USLUGE! Nikolić: Mi na odmoru želimo razonodu, a ne da prolazimo kroz NOĆNU MORU

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.